jueves, 27 de enero de 2011

TONGADA DE PRECIPITACIONS

Després de l´onada de fred arriben ara les precipitacions, fruit d´un seguit de borrasques que creuaran la Península i es situaran davant de la costa mediterrània, impulsant-nos vents marítims, mot humits, els quals faran que plogui a gran part del principat i que hi nevi a cotes mitges i altes, amb algun matís. I és què encara tenim molt aire fred acumulat, sobretot a les conques interiors, on la cota de neu ha oscil.lat més les últimes hores.

Què cal esperar? Doncs pluges. Pluges que guanyaran terreny al llarg de la tarda, vespre i nit, localment intenses al litoral i prelitoral, amb una cota de neu que es mantindrà vora els 1000m, localment inferior a les conques interiors i a ponent. Demà divendres, jornada passada per aigua, amb pluges abundants al litoral i prelitoral, menys importants a ponent, amb una cota de neu de 1000-1200m. Dissabte, pluges de matinada i a primera hora a gran part del territori, restringint-se cada cop més al terç nord i nord-est, on hi haurà ruixats a la tarda, amb una cota de neu que baixarà als 800-1000m. De cara a diumenge, sembla que tindrem una treva, amb obertura de clarianes, tret del Pirineu i l´extrem nord-est, on continuarà la inestabilitat, que sembla s´accentuarà altre cop la setmana vinent, quan sembla podríem tenir una nova tongada de precipitacions i una altra irrupció d´aire fred.


De moment, però, destacar les pluges, que seran abundants a gran part de Catalunya, sobretot al litoral, prelitoral, i a l´Empordà, i la nevada, que per fi es perfila molt important al Pirineu i Prepirineu Oriental, així com al Montseny, amb acumulacions importants per sobre dels 1.400m.

Nevarà, tanmateix, a l´Albera, on pot ser també important a les cotes altes, a Montserrat i Sant Llorenç del Munt, de forma testimonial a les parts culminants, i als Ports, per sobre dels 800m, pujant als 1200 demà.
Per tant, enhorabona als qui esteu esperant que la neu cobreixi per fi amb abundància les muntanyes, i precaució, perque si es compleixen els pronòstics, acumulacions superiors als 30-50cm sobre la base de neu regelada actual, esdevenen inestables, sobretot si estan ventades, fent augmentar notablement el risc d´allaus, el qual es farà notori el cap de setmana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario