martes, 18 de enero de 2011

ONADA DE FRED A LA VISTA

Prepareu els abrics, les bufandes, els guants i tot el que tingueu a mà (en funció de lo fredolics que sigueu) perquè a partir de divendres ens afectarà, tot sembla indicar, una gran onada d´aire fred. Falten encara un parell de dies i els mapes poden canviar. No obstant, després de la bonança de les darreres setmanes, ja toca que el mes de gener es comporti com a tal, i tret d´un canvi substancial d´última hora als mapes, ho farà a partir de divendres arreu.
Què passarà? Doncs que l´anticicló bascularà cap a centreeuropa, tot impulsant-nos un fluxe de vents de gregal gèlids, els quals arribaran al Pirineu dijous a última hora, i divendres s´estendran a la resta de Catalunya, amb un descens sobtat, molt important de les temperatures que, de ben segur, donarà a parlar el cap de setmana i la setmana vinent. Així, tal i com mostra el següent mapa de l´AEMET del pronòstic de temperatures a 850hPa pel divendres, el nivell de -6ºC passa la vertical de Barcelona en el que representa encara la fase inicial de la irrupció d´aire siberià, tot havent-hi projeccions de fins a -8ºC / -10ºC de cara al cap de setmana a la mateixa vertical, amb temperatures inferiors als -35ºC a 500hPa, la qual cosa representa un escenari de ple hivern, amb glaçades generals.


Pel que fa a possibles sorpreses, caldrà esperar 48 hores per confirmar i afinar el pronòstic, ja que la situació és molt complexa i de mal predir. Amb tot, a dia d´avui, si es compleixen els models, és possible veure neu a partir de divendres, la qual, si precipita, arribaria a cota 0, aspecte que ja confirmarè els propers dies, estant gairebé assegurada altre cop a les Balears i, fins hi tot, al litoral valencià.

No hay comentarios:

Publicar un comentario