miércoles, 1 de febrero de 2012

L´ONADA DE FRED SERÀ BREU PERÒ MOLT INTENSA! DEMÀ NEVARÀ A BARCELONA!!!

L´onada de fred que començarà a partir d´aquesta tarda durarà 5 dies; dijous, divendres, dissabte, diumenge i dilluns, període en el qual les temperatures baixaran fins a límits poques vegades vistos a bona part de Catalunya, comparable en magnitud a la de febrer del 1956, que no en durada ja que, tot i que amb pauses, la del 56 va durar 3 setmanes i aquesta caldrà veure si a posteriori té o no continuitat.

I què passa amb la neu, nevarà finalment demà a Barcelona?

Sí, demà dijous acabarà nevant a Barcelona i a la seva Àrea Metropolitana. La propera matinada i demà al matí amb cota de neu de 200m i, a partir de migmatí i sobretot a la tarda, nevarà a nivell de mar a la Costa Brava, Costa Central i podria ser també al nord de la Costa Daurada, poguent nevar també al prelitoral i a la Catalunya Central.

Atenció perquè demà dijous, condicionant sempre el pronòstic al manteniment de les condicions meteorològiques donades pels mapes i models numèrics aquest matí, els quals poden variar i fer variar també el pronòstic, els vents bufaran de ENE, la qual cosa podria embolicar el panorama notablement a la xarxa viària, sobretot a la tarda, coincidint amb l´entrada del matalàs d´aire gèlid d´origen siberià. No seran grans nevades, fins hi tot hi podrien haver ullades de sol al llarg del dia, sobretot a migdia, si bé sí què és molt probable veure nevar al llarg de demà dijous a zones realment poc habituades a aquest meteor. Per tant, molta precaució si heu d´agafar el cotxe, imprescindible les cadenes i, els qui estigueu a casa, càmera de fotos!

Pel que fa avui dimecres, plourà, amb neu per sobre de 800m baixant a 400-500m a última hora. Demà nevades febles, inconnexes i intermitents al matí, agafant cos a la tarda fins a nivell de mar. Divendres arribarà encara més aire fred, gèlid però molt sec, amb sol arreu excepte a la vessant nord del Pirineu, vent fort de NNE i temperatures mínimes sota zero arreu. Atenció dissabte perquè arribarà el gruix de l´aire fred, serà una jornada gèlida, amb molt de sol i temperatures sota zero fins hi tot a migdia, sensació que es veurà accentuada pel vent de NNE que bufarà molt fort a l´Empordà i a les cotes altes del Pirineu. Diumenge continuarà l´ambient glacial, amb mínimes que seran notícia. Dilluns es mantindrà l´ambient gèlid, si bé es tallarà l´irrupció d´aire fred i això farà que mica en mica les temperatures vagin remuntant a partir de migdia. Sembla que a partir de dimarts la situació s´aniria normalitzant amb l´arribada d´un potent anticicló per l´oest peninsular.

No serien d´extranyar temperatures mínimes absolutes els propers dies, sobretot entre dissabte i diumenge, que arribessin als següents valors:

-2 /-5ºC al LITORAL; estimació a la ciutat de Barcelona de fins a -3/-4ºC
-5/-9ºC al PRELITORAL; estimació a Terrassa de fins a -7/-8ºC
-7/-12ºC a l´INTERIOR; estimació a Vic de fins a -10ºC
<-15ºC a MUNTANYA 1.500m; estimació al Turó de l´Home (1.712m): -20ºC
< -20ºC a MUNTANYA a 2.000m; estimació a Núria (2.000m): -22ºC
< -25ºC a MUNTANYA >2.500m; estimació a la Tossa d´Alp (2.520m): -25ºC
estimació a la Pica d´Estats (3.143m): -30ºC

De forma local es podria baixar d´aquests valors, recordeu que la darrera onada d´aire fred comparable va ser la del 56 i aleshores es va arribar els -32ºC a l´Estany Gento. Es batrà el rècord? Ja veurem. De moment, a mirar al cel a veure si finalment ens regala ni que sigui una una mica de neu a la ciutat comtal, condicions de fred n´hi hauran, tot dependrà de les precipitacions que, sembla, també!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario