miércoles, 26 de octubre de 2011

TEMPORAL POTENCIALMENT PERILLÓS

Després de la treva d´ahir dimarts i d´avui dimecres, la propera nit i matinada s´engegarà el segon temporal de la setmana, el qual vindrà partit en 2 fases, la primera de S/SE demà dijous i la segona de Llevant que comprendrà divendres i dissabte, tot confluint una sèrie de factors que fan pensar en l´ocurrència de fenòmens severs i alguna estridència meteorològica típica de les dates, que caldrà seguir.
Al següent mapa sinòptic pronosticat per demà a les 14h es pot apreciar la borrasca, ben dibuixada sobre la Península, amb vents de S/SW que impulsen el primer front fred associat que ens escombrarà demà a la tarda, amb ruixats i tempestes localment forts tal i com mostra el , girant el vent a SE un cop arribi al Principat, vent molt humit i càlid, carregat d´energia, que pot reactivar el propi sistema frontal davant la costa.




Sent també evident la tendència baromètrica, amb un descens pronosticat de vora 30hPa/h amb el pas del front fred, valor realment espectacular que dóna fe de les corrents ascendents que podran originar tempestes severes.


Al mapa pronosticat per les 02h de divendres es pot veure la ciclogènesi sobre Catalunya, amb la formació d´una borrasca secundària que pot complicar molt el temps, amb la incidència de vents de llevant, evidents en l´impuls del front càlid sobre la costa catalana, amb possibilitat de pluges localment torrencials i alguns fenòmens severs com mànegues o alguna rissaga a les Balears.


Mireu el mapa pronosticat per les 14h de divendres, amb el flux de llevant molt marcat, sustentant encara el front càlid sobre Catalunya. L´alteració marítima serà molt important.



De cara a dissabte, els mapes dibuixen ja la retirada de la borrasca cap a Itàlia, incidint encara vents marítims que mantindran la nuvolositat abundant i algunes precipitacions, sobretot a les Balears i al País Valencià on, sobretot al nord d´Alacant i sud de València, podrà ploure fort.



Si analitzem la situació a les capes molt altes de la troposfera, a 200hPa, vora 11.800 metres d´altitud aproximadament, es pot veure com al mapa d´isotaques (línies d´igual velocitat del vent), la jet strem es troba completament estrangulada a l´Est de la Península Ibèrica, amb una gran inestabilitat sobre la vertical de Catalunya i de les Balears, així com del País Valencià, amb una advecció de vorticitat positiva molt marcada que, juntament amb el potencial energètic tan elevat que hi ha encara al Mediterrani, pot originar fenòmens violents, tant de precipitació com de vent.


Caldrà seguir atentament l´evolució del temporal. Tant la primera fase de demà dijous, com la segona de divendres i dissabte. Si bé aquesta segona fase és de molt mal predir, ja que tot depén de la formació o no de la borrasca secundària i de la seva posició final, la qual pot limitar les precipitacions al nord, davant del mar, o bé a l´extrem sud de Catalunya. El que sí sembla segur és què caldrà tornar a obrir els paraigües a partir de la propera matinada, amb pluges localment fortes que poden arribar a ser torrencials en alguns indrets localitzats, temporal marítim molt dur, sobretot divendres i dissabte, i algun que altre fenomen extrem, tot prefilant-se a priori les comarques del NE, sobretot Girona, com les que poden patir el temporal amb una major virulència. Neu a cotes altes (>2.500m baixant a 2.000-2.200m de forma puntual). Donarà que parlar. Precaució!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario