miércoles, 12 de octubre de 2011

TEMPERATURES RÈCORD

Déu ni do quines temperatures les d´aquesta primera quinzena del mes d´Octubre! Gairebé cada dia que passa es van pulveritzant rècords i més rècords històrics de temperatura pels diversos observatoris de Catalunya en el què porta camí de convertir-se, si no canvia i molt la situació, en un dels Octubres més càlids de la història, alhora que també dels més secs que es recorden a gran part del Principat, ja que el què tradiconalment és en moltes contrades el mes més plujós de l´any, enguany gairebé no ha caigut ni una gota.
Així, recopilant i analitzant les dades de diversos observatoris de referència a Catalunya, es pot apreciar una anomalia positiva de temperatures respecte a les nomals per l´època realment estratosfèrica, trobant exemples com ara:

Observatori Fabra, Barcelona (400m): 15,8ºC / 22,61ºC (+6,81ºC) 0 mm (0%)
Vielha: 11,10ºC / 14,77ºC (+3,67ºC) 4,4mm (16,45%)
Girona: 15,60ºC / 18,96ºC (+3,36ºC) 0,1mm (0,31%)
Lleida: 15,30ºC / 18,10ºC (+2,80ºC) 0mm (0%)
Reus: 17,00 / 21,76ºC (+4,76ºC) 0mm (0%)

Essent els valors: T mitjana Octubre / T mitjana Octubre 2011 (Anomalia T Octubre 2011) Precip. Octubre 2011 (% Precip. respecte a la mitjana ponderada)

Resulta realment espectacular el cas de l´Observatori Fabra, amb una desviació respecte a la mitjana de gairebé +7ºC, la qual cosa denota la excepcionalitat de l´episodi i el fet que durant 5 dies d´aquests 12 que portem d´Octubre s´hagin superat els 30ºC de màxima, un fet escandalós per les dates.

Destacar tanmateix Reus, amb gairebé +5ºC i els gairebé +4ºC de desviació respecte a la mitjana a Vielha, a ple Pirineu, fet que explica l´endarreriment de la tardor i, en part, la nefasta temporada de bolets que estem tenint enguany.

Òbviament, en consonància amb aquestes temperatures desbocades, es troba també anormalment càlida l´aigua del mar, la qual cosa representa, a més d´un goig per turistes i hotelers, un gran magatzem d´energia disponible a l´espera d´irrupcions d´aire fred que, tard o d´hora, acabaran arribant a casa nostra, tot potenciant el risc d´inundacions de produir-se aquesta combinació de factors.

Amb tot, divendres podran augmentar els núvols baixos a la costa sud i central, amb un cap de setmana en general estable i marcat pel sol i altre cop per les altes temperatures, no tant com aquests dies però igualment elevades, situació que podria canviar a finals de la propera setmana, aspecte que caldrà confirmar.

Recordar-vos, tanmateix, que aquest divendres a les 13h comença la 2ª temporada de LÍMI-T VERTIKAL a Ràdio Molins de Rei 91.2FM www.molinsderei.cat/radio, programa on tractarem precisament a fons aquest episodi tan excepcional de calor a ple mes d´Octubre, a més de molts altres continguts (ciència, muntanya, medi ambient, concurs, etc.)! Us hi esperem!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario