sábado, 10 de septiembre de 2011

CONTINUA L´ESTIU

El proper divendres 23 a les 11h05´del matí arribarà oficialment la tardor astronòmica amb l´equinocci de tardor, dia en el qual les hores de sol seran iguals a les hores de nit, ja de camí a l´hivern. Doncs bé, transcorrent ja els darrers dies d´aquest estiu 2011 cal destacar les elevades temperatures que estem tenint aquest principi de Setembre a Catalunya i a gran part de la Península Ibèrica, més altes del normal per les dates. I és què s´han fet habituals valors superiors als 30ºC a bona part del Principat, fins hi tot de forma puntual a la mateixa costa, i superiors als 35ºC a l´interior, arribant a fregar els 40ºC a punts del País Basc, valors poc freqüents a la canícula i què ara que s´acaba l´estiu sembla que volen guanyar protagonisme.

Amb tot, demà arriba un petit canvi de temps, ocasionat per un front fred bastant esquifit que portarà un augment dels núvols alts i mitgencs, algun ruixat al Pirineu i Prepirineu, i una baixada de temperatures que donarà un respir a pincipis de la setmana vinent. Respir notori sobretot a l´interior, perquè al litoral i prelitoral continuarà fent-se ben patent la xafogor, i és què l´aigua del mar es mantè, a l´espera del primer temporal seriós de la temporada, força calenta encara.
Per tant, aprofiteu l´estiu, que sembla no té ganes de marxar, almenys de moment. A muntanya, algun ruixat demà a la tarda, guanyant protagonisme a les tardes a mesura que avanci la setmana, no descartant-ne algun dimecres i dijous a la resta.


Caldrà seguir, no obstant, l´evolució dels mapes, ja que sembla que a finals de la setmana vinent hi podrien haver canvis importants què caldrà avaluar per tal d´afinar els pronòstics, especialment variables a casa nostra sobretot en aquesta època, tal i com va quedar palès fa una setmana amb aquella gota freda que va circular finalment més al sud i va deixar Catalunya pràcticament al marge de la inestabilitat, deixant sense valor els pronòstics fets uns dies abans.

Tanmateix, si fem cas als pronòstics estacionals, la tardor d´enguany vindrà marcada la seva primera meitat per l´estabilitat, amb precipitacions minses i temperatures elevades, girant-se la truita a partir del Novembre, aspecte que caldrà confirmar, sobretot tenint en compte la baixa fiabilitat d´aquests models de predicció estacionals a molt llarg termini.

No hay comentarios:

Publicar un comentario