martes, 1 de marzo de 2011

EL SOL ES VA DESPERTANT

Després d´un període bastant perllongat de relativa calma, el sol es comença a despertar. I és què, tal i com testimonien imatges com la següent, on es pot veure una potent erupció solar, la més important dels darrers 4 anys, el nou cicle solar, el nº24 està a punt de començar i, segons els pronòstics, serà molt més actiu que l´anterior, amb tempestes solars més importants que podran interferir als nostres sistemes de telecomunicacions, tal i com es pronostica pel 2013, quan podria esdevenir una gran erupció solar que colapsés el planeta.



Els cicles solars duren de mitjana 11 anys, tot i que poden variar entre els 8 i els 15. Així, mentre que el cicle 23 va començar el 2001, amb esdeveniments propers com la gran onada de calor de l´estiu del 2003, al 2012 s´iniciarà el nº24 que ja es comença a insinuar.

Vol dir això que patirem una altra onada de calor? No té perquè. És cert que al llarg dels propers mesos i anys rebrem una major quantitat d´energia procedent del sol, la qual cosa contrasta amb la calma dels darrers anys que va coincidir, precisament, amb uns anys no tan càlids com els anteriors.

Amb tot, si és d´esperar uns anys altre cop amb una major probabilitat de patir episodis com el del 2003, sobretot per la confluència de fenòmens com ara l´Escalfament Global, que no s´atura, i la mitigació dels efectes de l´erupció del volcà islandès que va omplir de cendres l´atmosfera el 2010.

Un aspecte positiu almenys pels amants de la natura i dels seus fenòmens, no obstant, és la intensificació de les aurores boreals, les quals augmentaran en nombre i força, sobretot a Escandinàvia, on es faran més freqüents.

No hay comentarios:

Publicar un comentario