martes, 8 de marzo de 2011

AVUI FA UN ANY...

Avui fa un any de la gran nevada que va col.lapsar gran part de Catalunya i de la Península Ibèrica, una de les més tardanes i intenses, comparable segons la zona a la que va caure l´1 de març del 1993, que va ser superior fins hi tot en gruix acumulat a l´Àrea de Barcelona.
Enguany, però, la situació és ben diferent, amb temperatures molt més elevades que posen de manifest la variabilitat climàtica a casa nostra. Amb tot, les nevades són possibles a Barcelona des del Novembre fins al Març, per tant, fins que no acabi el mes encara hi som a temps de viure nous escenaris de postal.

Cal dir que al llarg de la història s´han donat fenòmens excepcionals, tant per intensitat com per data del mateix. Així, destacar la nevada del nadal del 1962, excepcional, amb vora 1m de neu al Tibidabo, on fins hi tot es van produir petites allaus, la nevada del 29 d´Octubre del 1917 per primerenca, o la del 30 de març del 1910 per tardana. Així, al següent mapa sinòptic corresponent al dia de la nevada del penúltim dia de març del 1910 es pot veure la típica configuració dels centres d´acció favorable perquè hi nevi a Barcelona; anticicló potent sobre les Illes Britàniques impulsant-nos vents gèlids de Sibèria que arriben aquí amb una cert component marítima que aporta la humitat suficient per generar precipitacions, de neu a cotes molt baixes:



Sembla ser que, segons els registres de l´època, el segle passat hi va haver una nevada notable el 27 d´abril, el dia de la Mare de Déu de Montserrat, aspecte realment interessant des d´un punt de vista climàtic i meteorològic i que alimenta les esperances de veure nevar altre cop a Barcelona encara que l´hivern ja hagi marxat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario