jueves, 21 de febrero de 2013

ATENCIÓ A LES NEVADES A COTES BAIXES!!

Mica en mica es va configurant el sobtat canvi de temps que tindrem a partir de demà divendres a Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica. Entre l´anticicló germànic i la borrasca situada a Ligúria s´obrirà un marcat  passadís de vents de NE, gèlids, d´origen siberià que ens portarà una baixada brusca de temperatures i precipitacions, algunes en forma de neu.

Què passarà? Nevarà a Barcelona?

Segons els darrers mapes, és possible veure nevar a la mateixa ciutat de Barcelona, si bé de forma feble i puntual entre dissabte i el proper dimecres, ja que es mantindrà l´ambient gèlid fins ben entrada la setmana vinent. Hi haurà dos episodis; el primer s´incia aquesta propera tarda-vespre, amb pluges que podran afectar bona part de Catalunya, moderades al quadrant nord-est on podrien tenir fins hi tot una certa intensitat i una cota de neu inicial de 1.500m baixant a 1.000m la propera nit. El segon episodi tindrà lloc demà a la tarda-vespre i nit-matinada de divendres a dissabte, quan ens afectarà una borrasca mediterrània amb vents humits associats que pot embolicar bastant el temps amb una cota de neu que demà divendres a la tarda ja se situarà vora els 800m i que baixarà al llarg de la nit i matinada cap als 500m, 300m al matí, més baixa a la dermarcació de Girona, on sí es podria veure nevar a cota 0 ja a l´Empordà, Gironès, etc. 

Tot sembla indicar que a partir de dissabte a migmatí-migdia entrarà el vent de N, més sec, la qual cosa farà que s´obri el cel a gran part del principat, si bé restaran encara possibilitats de veure nevar a la costa central durant la tarda de dissabte, ja que es podria mantenir un cert flux de vents marítims que, en combinació amb un gran embossament d´aire fred a les capes altes que ens arribarà precisament el vespre de dissabte, podria generar ruixats i tempestes que, de presentar-se serien en forma de neu a cota 0!!

Així doncs, tret de canvis d´última hora, que són possibles, entre la tarda-vespre de divendres i dissabte nevarà a molts punts de Catalunya fins a cotes molt baixes, vora els 300m, més avall a Girona, però no de moment a la ciutat de Barcelona, on sí és possible dissabte a la tarda-vespre. Atenció a la nevada, que pot ser destacable en tot l´episodi al Montseny! També pot nevar amb ganes a Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Prades, Montsant, els Ports i, en menor mesura, però també nevarà a Collserola i Garraf!! També navarà a les platges de Menorca i Mallorca!!

Caldrà seguir ben de prop la situació a partir de dissabte a la tarda, ja que les temperatures baixaran encara més i possibilitaran que qualsevol precipitació que pugui caure a partir d´aleshores i fins a dimecres ben bé pugui ser en forma de neu fins a cota 0!

Independentment, precaució al Pirineu davant la tramuntanada entre dissabte i diumenge, amb torb i temperatures MOLT BAIXES, < -20ºC per sobre de 2.500m!!

Paciència, sembla que tindrem oportunitats de veure nevar a la costa central fins a nivell de mar dissabte a la tarda i nit, diumenge tarda i nit, tot dilluns, dimarts i dimecres!! 

No hay comentarios:

Publicar un comentario