domingo, 13 de enero de 2013

SETMANA MOGUDA!! ATENCIÓ A LA NEVADA QUE ES PREPARA AL PIRINEU!

Déu ni do quina baixada de temperatures la que hem tingut les darreres 24h, amb un desplomament de la cota de neu acord a l´entrada d´aire fred, tot nevant al llarg d´avui diumenge a punts com ara Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montseny, Prades i, obviament, al Pirineu i Prepirineu, amb gruixos fins ara modestos que, de ben segur, seran notícia al llarg de la setmana al seu sector més occidental!

Caldrà prestar molta atenció a la configuració sinòptica que tindrem a partir de demà dilluns, amb una irrupció important de vents freds i humits del NW els quals, tal i com es pot apreciar al mapa isobàric, arrencaran de latituds escandinaves abans d´atravessar l´Atlàntic i arribar a la façana atlàntica peninsular carregats d´humitat i, per tant, d´un gran potencial precipitador, sobretot si es té també en compte la inestabilitat associada que afectarà la zona.


Què passarà?

Demà dilluns es mantindrà la nevada a la cara nord del Pirineu que, de forma local i intermitent, podria afectar també punts de la cara sud, amb gruixos de neu nova que podran superar >30cm per sobre de 1.500m a la Vall d´Aran i a la franja nord del Pallars i de l´Alta Ribagorça. Tramuntanada important fins la tarda. Torb y temperatures que podran fregar els -15ºC a 2.500m. A última hora girarà el vent a NW.

Dimarts arribarà el gruix de la inestabilitat, amb nevades MOLT IMPORTANTS que seran notícia primer a Euskadi, Navarra i a l´Aragó, on es podran superar en només el dimarts >1m de neu nova per sobre de 1.800m. Al llarg del matí s´intensificarà també la nevada a la Vall d´Aran, franja nord del Pallars, Principat d´Andorra i Capcir, amb especial atenció també a l´Alta Ribagorça, on l´acumulació podrà ser també molt destacable i superar >70cm per sobre de 1.800m sense descartar gruixos de neu nova superiors al metre. Nevarà també a la resta del Pirineu i Prepirineu per sobre de 1.000-1.200m, saltant a la cara sud sobretot durant la tarda, amb gruixos que podrien superar >20cm per sobre de 1.800m. Mestralada important amb ratxes >120Km/h a cotes altes, torb i fred marcat.

Dimecres es mantindrà la nevada al Pirineu, sobretot cara nord occidental, moderada, tot precipitant també a la resta del principat al llarg de la jornada coincidint amb el pas d´un front. Vents forts del NW, torb.

Sembla que a partir de dijous s´intensificarà el vent, el qual podria afectar no només les zones tradicionalment més exposades sino també la resta, amb més neu al vessant nord del Pirineu i un viratge a N que podrien portar, si es compleixen els darrers mapes, algunes sorpreses a finals de setmana amb fred molt intens. Ja veurem què acaba passant i si es compleixen o no els models, de moment, el què sí sembla garantida és una gran nevada al Pirineu occidental. Possibilitat que se superin en tot l´episodi gruixos de neu nova >2m per sobre de 2.000m al Pirineu Navarrès i Aragonès, també importants a la resta, sobretot Vall d´Aran, Alta Ribagorça i Pallars!

No hay comentarios:

Publicar un comentario