martes, 31 de enero de 2012

AMBIENT GLACIAL A PARTIR DE DIJOUS!!

Aprofiteu la "fresca" d´avui perquè a partir de demà dimecres dia 1 se´ns tirarà a sobre una massa d´aire gèlid procedent de Sibèria que farà desplomar-se els termòmetres fins a valors que poden ser rècord a molts punts. Està pronosticat que dijous baixin les temperatures vora 10ºC al Pirineu i entre 6/8ºC a la resta respecte als valors d´avui, mentre que divendres, quan sembla ens arribarà el gruix de l´aire fred, les temperatures podrien baixar respecte avui entre 15/20ºC al Pirineu i vora 10/15ºC a la resta, amb glaçades generalitzades arreu, també a nivell de mar, perllongant-se aquest fred glacial el cap de setmana i bona part de la setmana vinent, si bé aquí no es posen del tot d´acod els mapes.


I què passarà amb la neu, nevarà a Barcelona?

Doncs malauradament pels entusiastes de la neu a cotes baixes entre els quals m´hi trobo, aquesta onada d´aire fred serà seca a Catalunya, amb dos matisos, i és què demà dimecres ens afectarà una borrasqueta que farà ploure a bona part de Catalunya a partir de migmatí i sobretot a la tarda, si bé les temperatures aleshores no seran encara prou baixes com per veure nevar a cotes molt baixes, sí per sobre de 800m, baixant a 500m a última hora, mentre que, aquí sí, entre la matinada de demà dimecres a dijous sobretot i dijous al matí, hi haurà probabilitat encara d´algunes precipitacions que, si es donen, seran de neu arreu, també a nivell de mar. El problema és què a posteriori el vent bufarà de N/NE, molt sec, la qual cosa farà lluir el sol a bona part del principat, si bé també, i aquí està el segon matís, caldrà estar atents al rebuf típic que es genera en aquestes ocasions entre el sud de la Costa Brava i la Costa Central, on els vents giren de forma puntual a component marítima i poden generar sorpreses. Independentment, sembla que dijous a última hora podria entrar una banda de precipitacions per la Costa Brava i donar joc, aspecte que caldrà confirmar.

Menció a part, altre cop, per a les Illes Balears, on rebran l´impacte del fred glacial combinat amb humitat, la qual cosa fa que, si voleu veure neu de debó i no teniu por als probables problemes de comunicació que hi esdevindran el cap de setmana, agafeu l´avió cap a les Illes! Entre dijous a la tarda i sobretot divendres són possibles nevades a les platges de Mallorca, Menorca, Eivissa i fins hi tot Formentera, sent molt més important el temporal a l´illa de Menorca, on la nevada serà notícia al llarg del cap de setmana fins a nivell de mar!!

Ja veurem si acaba nevant o no a Barcelona, el què sí està assegurat és el FRED, amb temperatures sota zero arreu a partir de dijous i divendres sobretot, precaució a les canonades i als cultius del curs baix del Llobregat, de ben segur patiran!

Bon fred i Salut!!

lunes, 30 de enero de 2012

FEBRER DEL 1956, EL MES QUE VA MATAR LES OLIVERES...

Enguany es compliran ja 46 anys del mes més fred del segle XX a Barcelona, febrer del 1956.


Aquell any l´hivern estava sent bastant suau, amb un mes de gener marcat per la bonança, la qual cosa va propiciar que cultius i fruiters despertessin de la son hivernal i comencessin a tirar cap amunt. Va ser el cas de les oliveres, els exemplars de les quals havien estat podats, començaren a brotar.


Doncs bé, un cop passat aquell mes de gener tan suau va arribar el febrer, el primer dia marcat per la mateixa tònica de suavitat, si bé va ser a partir del dia 2 què es va girar la truita de cop. En qüestió de 24h es va passar dels més de 10ºC de màxima del dia 1, a valors sota zero el dia 2 a la ciutat comtal, arribant el dia 3 als -5ºC a les Drassanes i a l´Aeroport del Prat, i als -7,7ºC al Fabra, mentre que es pulveritzava també el rècord absolut de fred mai enregistrat a Catalunya i a la Península Ibèrica, com van ser els -32ºC a l´Estany Gento.


Aquesta va ser la portada del diari La Vanguardia del dia 4 de Febrer del 1956, enunciant "fred glacial" a Barcelona:



Doncs bé, aquest primer pic de fred va durar fins al dia 7, suavitzant-se posteriorment les temperatures fins que el dia 11 va arribar una segona glopada d´aire gèlid que va tornar a fer desplomar-se els termòmetres arreu, amb el rècord absolut de fred a la ciutat de Barcelona, com van ser els gairebé -7ºC a les Drassanes i a l´Aeroport del Prat, i els -10ºC a l´Observatori Fabra, rècord absolut.

Aquesta segona irrupció d´aire gèlid es va perllongar gran part del mes, si bé pels volts del dia 20 una borrasca situada al Golf de Cadis va portar humitat i va ocasionar algunes nevades, les quals fins aleshores gairebé no havien fet acte de presència, donada la naturalesa eixut d´aquesta onada d´aire fred sense precedents.


Aquests fenòmens tenen un període de recurrència estimat, és a dir, es possible que es repeteixin cada x anys, sent aquesta x més gran en funció de la magnitud del mateix, a l´igual que la nevada del 62. Vol dir això que si el període de recurrència del fenòmen és de 100 anys no es podrà repetir fins que no passin aquests 100 anys, ni més i menys?


Òbviament no. Tot dependrà de la situació puntual de cada moment. Pot tornar a succeïr al cap de 200 anys o bé passar al cap de 10, si bé la probabilitat d´aquest últim serà molt baixa.


I a què tot això, vol dir que es pot tornar a repetir enguany?


Una onada d´aire fred tan important, tant en magnitud de registres com en duració de la mateixa és molt complicat que es produeixi a casa nostra, cal que coincideixin molts factors. El què sí us diré és què hi ha moltes similituds entre aquest hivern i el del 1955-56 que va desembocar en aquella gran onada de fred, que va fer rebentar nombroses canonades a Barcelona i va esmicolar cultius i fruiters, com les oliveres, moltes de les quals van acabar desapareixent dels nostres camps els anys posteriors fruit d´aquelles afectacions, d´aquí que es recordi aquell any com el que va matar les oliveres a Catalunya.


A dia d´avui, si els mapes tenen raó, aspecte que pot canviar molt substancialment d´un dia per l´altre, patirem una GRAN ONADA D´AIRE FRED d´origen siberià a partir de dijous, que presenta força similituds amb la del 1956, si bé en aquest cas, si s´acaba produint, vindria acompanyada per vents humits en la seva fase inicial, la qual cosa ens portaria nevades localment intenses a bona part de Catalunya fins a nivell de mar dijous i divendres, amb un FRED GLACIAL com poques vegades s´ha vist a Barcelona els dies posteriors.


Ja veurem què passa, us mantindré informats!

viernes, 27 de enero de 2012

ARRIBA L´HIVERN!!!

Es confirma el que anunciàvem fa 1 setmana; Agafeu els guants, bufandes, i demés roba d´abric perquè, amb força retard, però per fi arriba l´hivern a Catalunya i a gran part d´Europa!

Per primer cop aquesta temporada va arribar a principis de setmana el fred glacial a Rússia i zones col.lindants, emmagatzemant-se un gran matalàs d´aire gèlid que mica en mica, afavorit per l´Anticicló orientat de NE-SW, s´ha anat desplaçant cap a latituds més baixes, portant teperatures de cru hivern que baixaran encara molt més els propers dies a Centreeuropa, arribant també a Catalunya i, sembla, s´emportaran la "grossa" als Balcans, Itàlia i Grècia.

Què passarà els propers dies?

Doncs que una massa d´aire gèlid, extraordinàriament freda, amb temperatures inferiors als -20ºC a 1.500m s´anirà acostant i, tot i que segons els mapes d´avui no ens afectarà directament, si ho farà amb prou força com per fer que es desplomin els termòmetres fins a valors de rigorós hivern a gran part de Catalunya que, juntament amb un cert fluxe de vents marítims i a una bossa d´aire molt fred a les capes altes de l´atmosfera, pot acabar generant ruixats i precipitacions que, de presentar-se, seran de neu a cotes molt baixes!

Caldrà estar molt atents a partir de dissabte al vespre, quan entraran els vents de component marítima, i diumenge, quan arribarà el gruix d´aire fred, amb la isoterma de -6/-8ºC a 1.500m i la de -37ºC a 5.400m que ens podria afectar i passar sobre la vertical de Barcelona, la qual cosa possibilitaria el fet de veure neu a qualsevol cota!!


A priori seran fenòmens anecdòtics, però de girar un xic més el vent a llevant les conseqüències podran ser molt importants, mantenint-se la mateixa situació al llarg de tota la setmana vinent, la qual serà MOLT FREDA, amb vents de llevant que es podrien intensificar divendres, aspecte que caldrà seguir ben de prop, ja que un petit canvi en una o altra direcció podria fer canviar substancialment el pronòstic i portar-nos un temporal de neu o simplement fred sec sense cap mena de complicacions. No us perdeu aquesta tarda a partir de les 3 el programa d´avui, on intentarem esbrinar-ho!

domingo, 22 de enero de 2012

S´ALBIREN SÍMPTOMES DE CANVI

Hivern descafeïnat el què, de moment, estem tenint enguany, amb un persistent anticicló que actua com un escut davant les borrasques i fronts que s´aventuren a visitar-nos, fent d´aquest exercici 2011-12 un dels més aburrits pels homes i dones del temps i també un dels pitjors que es recorden pel que fa a la neu des del sector d´estacions d´esquí del Pirineu català, sobretot des del punt de vista de l´esquí nòrdic, on tot i ser ja a finals de Gener, només Tavascan i Sant Joan de l´Erm han pogut obrir aquesta temporada, si bé en el cas de Sant Joan de l´Erm ho ha fet gràcies a un canó de neu que li ha permés innivar el Pla de la Basseta.

Què passarà? Canviarà això o ens quedarem aquest any sense hivern?

Doncs per fi es noten símptomes de canvi al puzzle atmosfèric de cara a les properes setmanes. I és què mica en mica, al llarg dels propers dies, s´anirà refredant de debó l´interior del continent europeu i, per primer cop aquest hivern, podria arribar el fred glacial a Rússia i zones pròximes, amb un passadís de vents polars que emmagatzemarien prou aire fred en aquests indrets com per enviar-lo posteriorment a latituds més baixes com la nostra.



Així, tot sembla indicar que a finals de la propera setmana l´anticicló s´orientaria de NE-SW, obrint-nos un passadís de vents gèlids de Sibèria que ens podrien arribar de ple i fer desplomar-se els termòmetres fins a valors de rigorós hivern, situació que es mantindria força dies.

Òbviament, de confirmar-se aquesta primera irrupció d´aire siberià de la temporada, caldrà estar molt atents a les possibles repercussions en el cas d´haver-hi precipitacions, ja que podrien ser en forma de neu a cotes molt baixes!

Paciència, tot i que arribi tard, no doneu l´hivern per acabat!!

domingo, 15 de enero de 2012

ATENCIÓ DEMÀ A LA POSSIBILITAT DE NEU A COTES BAIXES!


Temperatures força baixes a primera hora a gran part de Catalunya degut al refredament irradiatiu nocturn, notori sobretot a les valls i fondalades interiors, on les glaçades han estat considerables els darrers dies. Temperatures baixes que coincidiran la propera matinada i demà dilluns amb una entrada de vents de llevant associats a una borrasca centrada sobre el país valencià, la qual anirà basculant cap al sud i provocarà precipitacions importants al País Valencià, Balears, Castella i Andalusia oriental, amb nevades importants per sobre de 1.200m i flocs que cauran per sota de 1.000m la propera matinada.


A Catalunya tot dependrà del moment al qual s´ennuvoli el cel i comenci a precipitar, si ho fa avançada la matinada podria començar nevant a cotes molt baixes, inferiors fins hi tot als 500m, mentre que si ho fa abans, sense que la temperatura hagi baixat prou, la cota de neu seria més elevada, vora els 1.000m.

Així, caldrà prestar atenció la propera matinada i demà a primera hora del matí davant aquesta possibilitat, baixa però existent, de veure nevar a indrets poc habituals del prelitoral i de la Catalunya central com ara punts del Vallès com Vacarisses, del Bages com Artès, Moià, o d´altres punts de l´Anoia, Segarra, Osona, Berguedà, etc. De presentar-se no seran nevades importants i podrien anar acompanyades de pluja engelant o d´aiguaneu. On sí es podran acumular gruixos de neu destacables, superiors als 10cm a 1.300m serà al Montseny i al Massís dels Ports, on seria la primera nevada de l´hivern.

El que sí estarà garantit demà i els propers dies serà l´ambient fred, que podria anar a més a finals de setmana, aspecte que caldrà confirmar.

De moment, però, càmeres a punt els qui estigueu a les zones propícies davant aquesta possibilitat de veure ni que sigui voleiar algun floc de neu despistat les properes hores.

domingo, 8 de enero de 2012

DÓNDE ESTÁ EL INVIERNO?


Llegados ya casi al ecuador del invierno meteorológico, que comprende los meses de diciembre, enero y febrero, el balance termopluviométrico hasta la fecha es cuanto menos sorprendente, máxime si se compara con otros ejercicios y a la media climática de referencia.

Y es que excepto la Vall d´Aran y zonas limítrofes, lo que va de invierno se está caracterizando por unas precipitaciones muy escasas y por unas temperaturas muy superiores a las normales para la época en gran parte del territorio, factor que ha influido e influye en el desarrollo de la temporada de esquí, con un inicio tardío que se une a la escasez de nieve en la mayoría de estaciones, aspecto remarcable sobretodo en las pistas de esquí nórdico, cuya temporada aún no ha podido empezar en el Pirineo catalán, con la excepción de Tavascan.

Otro mundo es, no obstante, la zona de los Alpes, con un inicio de invierno igualmente anómalo por la escasez de nieve que ha dado un giro de 180º las últimas semanas, con nevadas intensas y persistentes que acumulan ya espesores estratosféricos en gran parte de la cordillera y hacen las delicias de los amantes de la nieve, hallándose como ejemplo la nevada de las últimas horas en Courchevel, dónde ayer sábado 07/01/2012 se registró una nevada de 168cm que se suman al importante manto nival ya existente, la cual cosa hace dispararse, por otro lado, el riesgo de aludes en la zona. En el siguiente gráfico de la estación nivometeorológica de los Ecrins, en los Alpes meridionales, a 2.940m de altitud, la evolución del espesor del manto nival es espectacular:


Qué pasará los próximos días? Llegará el frío de verdad este invierno?

Lamentablemente para los amantes de la nieve y del movimiento meteorológico, el potente y tozudo anticiclón que tantos días lleva con nosotros se mantendrá aún bastantes días más, centrándose sobre el sur de Francia, de forma que nos garantizará un tiempo muy estable las próximas fechas, con dualidad marcada en el interior, con nieblas densas y frío, y en el Pirineo y la costa, con sol y temperaturas impropias para un mes de enero.

A la pregunta de si llegará el frío este invierno, la respuesta es sí. La experiencia dice que si no llega al inicio, llega al final y no sería la primera vez que después de semanas anómalas, llegase un cambio de situación radical y ostensible. Así, antes de la gran ola de frío de febrero del 1956, el tiempo vino marcado por estabilidad y temperaturas anormalmente elevadas, período después del cual acontecieron las jornadas más frías que se recuerdan desde que se tienen datos en Barcelona y gran parte de la Península Ibérica. Paciencia y precaución en montaña, hay poca nieve pero muy ventada y helada, imprescindible crampones!

domingo, 1 de enero de 2012

CALENDARI DE LA CEBA 2012


Bon any nou a tothom!!! Com cada any toca recollir la ceba posada la nit de cap d´any convenientment preparada a l´exterior per fer el calendari del temps que tindrem aquest nou any a Catalunya. Prova sense cap mena de fonament científic, certament, però altrament interessant donada la tradició llargament estesa sobretot des de l´àmbit rural a l´hora de fer aquest "experiment" per tal d´esbrinar si més no els trets principals o traces sobre les quals es pot moure el temps al llarg de l´any.




Així, després d´interpretar els resultats obtinguts aquest matí sobre les capes de ceba desades ahir a la nit amb un polsim de sal cadascuna a la intempèrie, el calendari de la ceba 2012 és el següent:


GENER: Estabilitat, domini del sol. Ambient temperat.

FEBRER: Estabilitat, domini del sol amb algun episodi puntual d´inestabilitat. Temperatures inferiors a les normals amb algun pic de fred important.

MARÇ: Inestabilitat, precipitacions importants amb un episodi de fred que pot comportar nevades intenses. Ambient temperat.

ABRIL: Estabilitat, domini del sol amb alguns episodis de ruixats. Temperatures inferiors a les normals.

MAIG: Temps variable amb episodis d´inestabilitat acusada. Temperatures superiors a les normals.

JUNY: Temps variable amb episodis d´inestabilitat acusada, precipitacions importants. Temperatures inferiors a les normals.

JULIOL: Inestabilitat, precipitacions importants. Tempertures inferiors a les normals.

AGOST: Temps variable amb episodis d´inestabilitat puntuals. Temperatures inferiors a les normals.

SETEMBRE: Inestabilitat, precipitacions destacables. Temperatures superiors a les normals.

OCTUBRE: Temps variable amb episodis d´inestabilitat puntuals. Temperatures inferiors a les normals.

NOVEMBRE: Inestabilitat, precipitacions importants. Temperatures inferiors a les normals.

DESEMBRE: Temps variable amb episodis d´inestabilitat acusada. Temperatures inferiors a les normals.

Caldrà seguir l´evolució de les setmanes i els mesos per establir el grau d´encert del pronòstic, de moment, però, sol i temperatures força agradables aquest primer dia de l´any 2012, amb un parèntesi més fred i alguns ruixats a partir de demà que donarà pas altre cop a l´anticicló a partir de mitjans de setmana.