viernes, 24 de junio de 2011

PRIMERA ONADA DE CALOR DE L´ESTIU

Aprofiteu la moderació de temperatures d´avui divendres perquè a partir de demà la calor serà protagonista, amb uns valors que es dispararan dilluns i dimarts fins a assolir la categoria de Onada de Calor, la primera de l´estiu que tot just fa 3 dies que vàrem estrenar.

Per què? Doncs la responsabilitat és d´una bombolla d´aire càlid procedent del nord d´Àfrica, que abraçarà a partir de demà gran part de l´Europa occidental, arribant fins al sud de Escandinàvia i afectant de ple la Península Ibèrica i Catalunya.

Què cal esperar? Si es compleixen els mapes d´avui, demà dissabte, a més del sol que marcarà el temps dels propers 4 dies, les temperatures es mouran entre els 30-34ºC a l´interior i entre 25-29ºC al litoral, pujant diumenge i sobretot dilluns fins a superar els 35ºC a l´interior (localment fregant els 40ºC a Ponent i les Terres de l´Ebre), vora els 30ºC al litoral (localment superiors), i entre 30-35ºC a les Valls del Pirineu, superant localment els 20ºC a 2.000m d´altitud dilluns i dimarts, tot afluixant sembla aquesta calorada a partir de dimecres, amb l´arribada d´un front fred atlàntic, aspecte que caldrà confirmar.

Atenció, tanmateix, si viatgeu els propers dies al sud peninsular. Farà molta calor! Amb valors vora els 45ºC a l´interior d´Andalusia, Murcia, i zones limítrofes!

martes, 21 de junio de 2011

ARRIBA L´ESTIU

Aquesta propera tarda a les 19h16´arribarà oficialment l´estiu astronòmic a Catalunya, i ho farà amb un petit canvi que donarà pas a un cap de setmana plenament estiuenc, amb unes temperatures que es dispararan a partir de dissabte. I és què s´apropa un front fred procedent de l´atlàntic, el qual porta una mica d´aire fred associat a les capes altes de la troposfera, la qual cosa farà que aquesta tarda proliferin els ruixats i les tempestes al Pirineu, Prepirineu, Ponent, als Ports, i també a les comarques interiors preferentment de muntanya, no descartant alguna gotellada al Prelitoral a última hora, tot augmentant aquesta inestabilitat demà dimecres, quan és probable que guanyin extensió i intensitat aquestes tempestes i acabin afectant gran part del Principat al llarg de la tarda i vespre, sent més importants avui al Pirineu i Prepirineu de Lleida, i a l´interior del quadrant nord-est demà.




Sembla que la revetlla de Sant Joan serà tranquila a gran part de Catalunya, si bé encara hi podrien quedar restes de núvols i fins i tot alguna gotellada fruit dels ruixats de tarda a les zones de muntanya de l´interior i al Pirineu, entrant la tramuntana altre cop a l´Empordà i al Pirineu, alhora que minvarà la inestabilitat de cara al cap de setmana, quan lluirà el sol i, el que és més destacable, pujaran notablement les temperatures, amb valors que podran superar ja els 35ºC a l´interior a partir de diumenge i dilluns vinent, amb valors probablement superiors també als 40ºC al sud de la Península.

Per tant, tot i el parèntesi que tindrem entre aquesta propera tarda i dijous, cap de setmana marcat pel sol i la calor, així que a suar sigui dit! Només queda buscar alternatives refrescants, ja sigui a les platges, piscines, o a la muntanya. Bona revetlla!!

jueves, 16 de junio de 2011

LA PORTA DEL CEL

La Porta del Cel és una de les travesses més exigents i alhora maques del Pirineu. Transcorre per les Valls de Cardós, la Vall Ferrera, el Parc Natural de l´Alt Pirineu, i l´Ariège, tot passant pel càmping de Graus, i els refugis de Certascan, Pinet, i Vallferrera, amb un desnivell de vora 11.000 metres acumulats al llarg dels 65Km de què consta l´itinerari. Amb ascensions a cims mítics com la Pica d´Estats (3.143m, sostre de Catalunya) i el Pic de Certascan, i el pas pels Estanys Blaus, el de Sotllo, el d´Estats, o el Llac de Certascan, què és el llac natural més gran dels Pirineus.

En definitiva, tota una aventura d´alta muntanya pels qui volgueu gaudir-la aquest estiu, amb la novetat enguany d´un concurs, al qual podreu guanyar fantàstics premis com ara equipació tèxtil valorada en 500€, en 250€, i d´altres premis i modalitats pels participants, als quals cal destacar la total disponibilitat dels refugis; el de Vallferrera, el de Pinet, i el de Certascan, el qual es troba en servei, obert i disponible amb el seu guarda, l´Alejandro Gamarra "Jan" que hi serà demà divendres dia 17 en directe a partir de les 19h a LÍMI-T VERTIKAL, a Ràdio Molins de Rei 91.2FM i www.molinsderei.cat/radio per portar-nos l´última hora del refugi i del seu conflicte amb la FEEC i per refrescar-nos pels paratges ferèstecs i espectacul.lars que dibuixen la Travessa de la Porta del Cel en vistes a la temporada estival que ja comença.

jueves, 9 de junio de 2011

TORNEN LES TEMPESTES

Després de la treva d´avui dijous, a partir de la propera matinada es tornarà a embolicar el panorama meteorològic, amb l´arribada d´un nou front fred amb aire fred associat a les capes altes que inestabilitzarà l´atmosfera de valent demà divendres. Així, les properes hores, cel variable amb sol i núvols que creixeran i acabaran donant ruixats i tempestes al Pirineu, Prepirineu, Ponent, i comarques de muntanya de l´interior, sobretot a última hora.

Demà divendres, jornada molt inestable, amb ruixats i tempestes generals, localment fortes, sobretot a la tarda. Dissabte i diumenge tornarà la tònica de temps dual, sol als matins i ruixats i tempestes a les tardes al Pirineu i a les comarques de muntanya de l´interior, amb unes temperatures que baixaran demà i iniciaran una clara remuntada el cap de setmana.

domingo, 5 de junio de 2011

CONTINUA LA INESTABILITAT, ATENCIÓ A DIMARTS!

El mes de Juny, primer mes de l´estiu meteorològic, que no astronòmic, el qual arribarà d´aquí a 15 dies, ha començat amb un comportament meteorològic ben diferent al que ha caracteritzat bona part de la primavera, amb inestabilitat acusada que s´ha traduït aquests darrers dies en ruixats i tempestes marcades, de neu a les cotes altes del Pirineu, i en d´altres fenòmens realment destacats com ara mànegues, ventades, o fort onatge depenent de la zona i del moment.

Doncs bé, atenció a les properes hores i dies perquè la inestabilitat anirà a més, amb possibilitat de pluges importants i de tempestes i fenòmens violents. Per començar, aquesta tarda tornaran a descarregar ruixats i tempestes a bona part de Catalunya, especialment a les zones de muntanya i a l´interior del quadrant nord-est, on podran tornar a ser localment fortes. Demà dilluns, relativa calma al matí, amb més ruixats i tempestes a la tarda, en principi no tan extenses com les d´avui, si bé serà a partir de demà a última hora quan la situació s´embolicarà de valent, amb l´arribada d´un front fred que portarà associada una nova entrada d´aire fred procedent del nord d´Europa, la qual confluirà amb un cert flux de vents humits sobre Catalunya, tot fent que dimarts es presenti molt inestable, amb pluges, que s´intensificaran a partir de migdia i la tarda, localment amb tempestes fortes a molt fortes i amb fenòmens severs associats, i amb neu que tornarà a caure per sobre dels 2.600m al Pirineu, tot entrant el vent de N-NW la matinada de dimecres, el qual s´endurà els núvols a ponent i al sud. I és què la inestabilitat serà bastant acusada, tal i com es pot apreciar al següent mapa d´isotaques (velocitats del vent) a 9000m d´altitud aproximadament, on el jet stream es troba escapçat de N a S, presentant la màxima inestabilitat just sobre la vertical de Catalunya dimarts a les 14h de complir-se el model, entrant en consonància, tanmateix, amb el mapa sinòptic de superfície, el qual indica l´arribada del front fred, bastant actiu, al llarg de la tarda, al mateix temps que els models de precipitacions, en aquest cas el HIRLAM, pronostiquen fortes pluges sobre el principat.

Sembla que a partir de dimecres, un cop passat aquest episodi d´inestabilitat tan marcada de dimarts, quedarà una situació dual, amb clarianes als matins i ruixats i tempestes més o menys generals a les tardes que, sembla, ens acompanyaran encara uns quants dies més.

jueves, 2 de junio de 2011

EL PIRINEU ES TORNA A VESTIR DE BLANC

Coincidint amb l´arribada del mes de Juny, el Pirineu s´ha tornat a vestir de blanc, sobretot la seva cara nord i per sobre dels 2.500m, almenys de forma transitòria ja què al llarg de les properes hores i sobretot demà les temperatures pujaran i faran que la cota de neu es torni a enfilar molt amunt, fonent els gruixos caiguts les últimes hores.


A destacar:

Ulldeter, cota 2.400m: 25cm

Certascan, cota 2.400m: 17cm

Massís del Canigó, cota 2.150m: 12cm

Hospitalet (Haute-Ariège, França), cota 2.300m: 12cm

Núria, cota 2.000m: 5cm


Estimant gruixos una mica més destacables per sobre dels 2.500m al Pirineu Occidental.


Així, aprofiteu aquesta neu els qui pogueu perquè té les hores contades a les cotes més baixes. I és què la cota de neu anirà pujant de forma progressiva les properes hores fins a situar-se vora els 2.300m-2.400m aquesta tarda, i fins als 2.500m-2.700m demà, incrementant-se tanmateix els gruixos a les cotes més altes.


A les següents imatges d´aquest matí es poden apreciar els efectes de la nevada a diversos punts del Pirineu, com ara a Núria, al Refugi d´Amitges, al Comapedrosa, al Principat d´Andorra, o al Refugi de la Renclusa, als peus de l´Aneto: