lunes, 4 de abril de 2011

SETMANA MOLT CÀLIDA

Si elevades van ser les temperatures la setmana passada, encara ho seran més aquesta que avui comença, amb un anticicló potent amb vents del sud associats que faran disparar-se els termòmetres fins a valors més propis del Juny que no pas de l´Abril els propers dies. Així, al següent mapa de temperatures pronosticades per al proper divendres a 850hPa, a uns 1.500m d´altitud aproximadament, es pot veure clarament la irrupció d´aire càlid procedent del nord d´Àfrica, la qual si estiguéssim a l´estiu parlaríem d´onada de calor però afortunadament som encara a la primavera i el què sí propiciarà serà temperatures properes als 30ºC a Ponent, Terres de l´Ebre i a l´interior de Girona, vora els 15ºC a 2.000m, i entorn als 20ºC al litoral, on la marinada i les boires costaneres tornaran a fer de les seves.


Amb tot, aquesta tarda encara hi haurà possibilitat d´algun ruixat o tempesta al Pirineu, Prepirineu i a l´interior de Girona, amb neu per sobre dels 2.400m, establint-se la calma a partir de demà, la qual sembla durarà força dies, amb perspectives de canvis importants coincidint amb la Setmana Santa, aspecte que caldrà confirmar les properes setmanes.


Lògicament, amb aquestes altes temperatures el desglaç que va iniciar-se la setmana passada al Pirineu i Prepirineu i que es va accentuar aquest cap de setmana, s´accelerarà encara més els propers dies, sent molt notable a partir de dimecres per sota dels 2.700m, on sovintejaran les allaus de fusió.


I és què gran part de la neu present per sota dels 2.000-2.200m ha marxat a marxes forçades els darrers dies, tal i com es pot veure a les següent imatges de Núria i de Sant Joan de l´Erm d´aquest matí, on el canvi de paisatge ha estat molt marcat. Tanmateix, pot apreciar-se al gràfic de la perxa nivometeorològica del Port d´Aula el ritme de desglaç a la zona de Certascan, cota 2.140m, molt notable els darrers 3 dies, amb una pèrdua mitja de 10cm per dia, el qual és aplicable a la resta de zones.


No hay comentarios:

Publicar un comentario