martes, 16 de marzo de 2010

ÍNDEX D´OSCIL.LACIÓ DE L´ATLÀNTIC NORD (NAO)

L´Anticicló de les Açores i la Borrasca d´Islàndia són, a grans trets, els dos grans actors principals que marquen la dinàmica atmosfèrica a Europa durant els mesos d´hivern. És a partir d´aquests dos grans centres de pressió què es calcula l´Índex d´Oscil.lació de l´Atlàntic Nord, representat en anglés per les sigles NAO, obtingut a partir de les diferències de pressió atmosfèrica existents entre ambdues zones, representades per les estacions meteorològiques de Lisboa (Portugal) i de Stykkisholmur (Islàndia), que són les triades per les seves ubicacions al mig d´ambdós centres d´acció.
Com es calcula l´Índex NAO?
Doncs a partir de les anomalies en les diferències normalitzades i estandarditzades de pressió atmosfèrica a partir de les mitjanes climàtiques entre els valors facilitats per aquestes dues estacions. Així, quan l´Anticicló de les Açores és molt fort i la Borrasca d´Islàndia també és molt profunda, l´Índex NAO és positiu (+), mentre que si l´anticicló és feble i la borrasca també, l´Índex NAO serà negatiu (-).
Com ens influeix un Índex NAO positiu o negatiu a casa nostra?



Si és positiu, la força de l´Anticicló de les Açores farà que tinguem un hivern sec i temperat a Catalunya, amb altes pressions que dominaran aquests mesos.

En canvi, si és negatiu, les borrasques ens visitaran amb una major freqüència, tenint un hivern humit i, sobretot, més fred, ja que la posició de l´anticicló a Escandinàvia facilita les entrades d´aire fred a Catalunya, tal i com a succeït enguany, quan l´Índex NAO ha estat marcadament negatiu, la qual cosa explica en part la naturalesa extraordinàriament humida i freda d´aquest hivern a Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica, sobretot a Andalusia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario