martes, 26 de febrero de 2013

LLEVANTADA A LA VISTA!!! ATENCIÓ AL NEVADON A MUNTANYA!!

Després de la nevada de dissabte i de l´onada d´aire fred que encara avui ens ha afectat, jornada de transició la de demà dimecres a l´espera d´un nou canvi de temps a partir de dijous i sobretot divendres. Atenció perquè el canvi tornarà a ser molt important i caldrà seguir-lo de prop davant les conseqüències que pot comportar no només pel que fa a les pluges sino també pel que fa a la neu a cotes no excessivament elevades!

I és què una borrasca que tot just ara s´està gestant al sud del Mediterrani anirà pujant de latitud alhora que s´aprofundirà davant la costa valenciana i posteriorment catalana, originant-nos una llevantada que pot ser de primeríssima  categoria i afectar-nos, per fi, de ple!

Què passarà?

Doncs que ja demà dimecres a última hora començaran les precipitacions pel sud, amb alguns primers plugims també que podrien començar a afectar ja alguns punts del litoral. Durant la matinada de dimecres a dijous s´aniran intensificant les pluges al Matarranya, Montsià, Terra Alta i Baix Ebre amb una cota de neu inicialment baixa que podria comportar nevades a l´interior per sobre de tan sòls 400m, pujant al llarg de les hores cap als 600-800m. Atenció perquè ja al matí de dijous les precipitacions podran ser molt importants a la demarcació de Tarragona, pluges intenses i nevada important als Ports, Montsant i Prades. Pluges que també aniran progressant de sud a nord i afectaran la resta del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, intensificant-se a última hora amb cota de neu inicial aquí de 500-600m pujant a 800m. Divendres tot sembla indicar que tindrem l´episodi més important de precipitacions, amb pluges intenses, localment fortes, al litoral i prelitoral i nevada que podria ser MOLT IMPORTANT al Montseny i al Pirineu i Prepirineu Oriental, també nevarà a les cotes més altes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt fins divendres a migmatí en què pujarà la cota per sobre de 1.100-1.200m. Forts vents de llevant al litoral i prelitoral, sobretot a cotes altes, on es podria passar de 90Km/h.



En tot l´episodi es podran recollir quantitats de pluja >100-150mm i nevades >70cm per sobre de 1.500m, no descartant acumulacions properes al metre de neu nova a cotes elevades.

Si es compleixen els darrers mapes, tindrem un cap de setmana radicalment diferent, amb sol i temperatures en recuperació. Així doncs, expectació davant la llevantada freda que tindrem a partir de dijous i de les conseqüències en vistes al cap de setmana amb bon temps que es prepara!!!

jueves, 21 de febrero de 2013

ATENCIÓ A LES NEVADES A COTES BAIXES!!

Mica en mica es va configurant el sobtat canvi de temps que tindrem a partir de demà divendres a Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica. Entre l´anticicló germànic i la borrasca situada a Ligúria s´obrirà un marcat  passadís de vents de NE, gèlids, d´origen siberià que ens portarà una baixada brusca de temperatures i precipitacions, algunes en forma de neu.

Què passarà? Nevarà a Barcelona?

Segons els darrers mapes, és possible veure nevar a la mateixa ciutat de Barcelona, si bé de forma feble i puntual entre dissabte i el proper dimecres, ja que es mantindrà l´ambient gèlid fins ben entrada la setmana vinent. Hi haurà dos episodis; el primer s´incia aquesta propera tarda-vespre, amb pluges que podran afectar bona part de Catalunya, moderades al quadrant nord-est on podrien tenir fins hi tot una certa intensitat i una cota de neu inicial de 1.500m baixant a 1.000m la propera nit. El segon episodi tindrà lloc demà a la tarda-vespre i nit-matinada de divendres a dissabte, quan ens afectarà una borrasca mediterrània amb vents humits associats que pot embolicar bastant el temps amb una cota de neu que demà divendres a la tarda ja se situarà vora els 800m i que baixarà al llarg de la nit i matinada cap als 500m, 300m al matí, més baixa a la dermarcació de Girona, on sí es podria veure nevar a cota 0 ja a l´Empordà, Gironès, etc. 

Tot sembla indicar que a partir de dissabte a migmatí-migdia entrarà el vent de N, més sec, la qual cosa farà que s´obri el cel a gran part del principat, si bé restaran encara possibilitats de veure nevar a la costa central durant la tarda de dissabte, ja que es podria mantenir un cert flux de vents marítims que, en combinació amb un gran embossament d´aire fred a les capes altes que ens arribarà precisament el vespre de dissabte, podria generar ruixats i tempestes que, de presentar-se serien en forma de neu a cota 0!!

Així doncs, tret de canvis d´última hora, que són possibles, entre la tarda-vespre de divendres i dissabte nevarà a molts punts de Catalunya fins a cotes molt baixes, vora els 300m, més avall a Girona, però no de moment a la ciutat de Barcelona, on sí és possible dissabte a la tarda-vespre. Atenció a la nevada, que pot ser destacable en tot l´episodi al Montseny! També pot nevar amb ganes a Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Prades, Montsant, els Ports i, en menor mesura, però també nevarà a Collserola i Garraf!! També navarà a les platges de Menorca i Mallorca!!

Caldrà seguir ben de prop la situació a partir de dissabte a la tarda, ja que les temperatures baixaran encara més i possibilitaran que qualsevol precipitació que pugui caure a partir d´aleshores i fins a dimecres ben bé pugui ser en forma de neu fins a cota 0!

Independentment, precaució al Pirineu davant la tramuntanada entre dissabte i diumenge, amb torb i temperatures MOLT BAIXES, < -20ºC per sobre de 2.500m!!

Paciència, sembla que tindrem oportunitats de veure nevar a la costa central fins a nivell de mar dissabte a la tarda i nit, diumenge tarda i nit, tot dilluns, dimarts i dimecres!! 

lunes, 18 de febrero de 2013

ATENCIÓ AL CANVI DE TEMPS QUE ES PERFILA A PARTIR DE DIVENDRES!!!

Després d´uns dies d´estabilitat que es perllongaran encara 72h més, exceptuant el petit canvi d´aquesta tarda, quan podran caure alguns ruixats i, fins hi tot, alguna tempesta al quadrant nord-est, s´albiren canvis molt importants a partir de divendres! I és què ja s´ha iniciat una onada d´aire fred al nord d´Europa que, al llarg dels propers dies, baixarà de latitud fent caure els termòmetres fins a valors de ple hivern a gran part del continent, tot sembla indicar que també a Catalunya!

Caldrà seguir ben de prop l´evolució de la irrupció d´aire siberià ja que podria arribar al principat amb prou potència i humitat com per generar precipitacions, les quals si es compleixen els darrers mapes d´avui dilluns serien en forma de neu fins a cota 0!! De moment, però, alguns ruixats aquesta tarda, tranquilitat dimarts, dimecres i dijous i enrenou altre cop a partir de divendres, amb possibilitat de neu a cotes molt baixes a partir de diumenge-dilluns de la propera setmana. Nevarà a Barcelona? Ja veurem què acaba passant i com evoluciona l´onada d´aire fred centreeuropea, a dia d´avui i a 7 dies vista sí, és possible!