martes, 22 de febrero de 2011

GRAN ALLAU A SIERRA NEVADA

A l´igual que l´hivern anterior, el d´aquest any 2010-2011 s´està caracteritzant per una gran abundància de neu al Massís de Sierra Nevada, on es troben les majors altituds de la Península Ibèrica. Enguany la temporada va començar un xic més retardada que l´anterior, si bé els temporals de desembre i gener han deixat uns gruixos de neu que, per sobre dels 2.800 - 3.000 metres són estratosfèrics, amb acumulacions que són, de llarg, les més importants de la Península, amb gruixos que superen el metre a la cota 2.100m, superiors als 3m a la cota 2.500m i vora els 5m per sobre dels 2.800m, localment superiors per sobre dels 3.000m on no es descarten gruixos de 6 o 7 metres, sobretot a les zones tradicionalment més congestionades com La Carigüela.
Amb aquest gruixos tan espectaculars i el règim de temperatures de la zona el risc d´allaus era i és lògicament extrem. Doncs bé, aquest dies enrere hi van haver precipitacions a la zona, unes precipitacions en forma de neu, però molt humida donades les temperatures no massa baixes, la qual en dipositar-se sobre el mantell preexistent el va sobrecarregar, inestabilitzant-lo lo suficient com per desencadenar allaus davant lleus càrregues tal i com va succeïr al pas d´aquest grup de 3 muntanyencs, els quals van ser objecte d´una gran allau, la major dels darrers anys a Sierra Nevada, amb un front de 400m d´amplada per 700m de llargada, amb una àrea afectada de vora 1Km2 a la zona del Barranco de San Juan, a les immediacions de la Hoya de la Mora, a la vessant de la Virgen de las Nieves.
Doncs bé, 2 dels 3 muntanyencs van aconseguir sortir però dissortadament el tercer, d´origen britànic, va quedar sepultat sota tones i tones de neu que van formar congestes superiors als 10 metres de gruix. Amb tot, després de l´ernome dispositiu i la mobilització d´efectius de rescat i salvament, les probabilitats de supervivència són mínimes per no dir nul.les, remarcant la precaució que cal tenir sempre que es puja a la muntanya, sobretot en condicions tan desfavorables com les actuals a Sierra Nevada, on tot i ser persones experimentades, hom es pot veure sorprés per un fenomen com el què malauradament va afectar aquests muntanyencs hores enrere.

A les següents imatges, d´aquest matí, es pot observar el pastís tan enorme de neu que hi ha a Sierra Nevada, tant a la primera, que correspon a la cota 2.100m com a la segona, de la cota 2.500m:

No hay comentarios:

Publicar un comentario